Slovenska heraldika

Kako vneto izobešamo zastavo ob državnih praznikih

12. 4. 2021
Avtor: Aleksander Hribovšek

Ker ima vsako naselje v Sloveniji svoje posebnosti in navade ožje skupnosti, ne obstaja značilen kraj, kjer bi bilo realno mogoče izbrati statistični vzorec, ki bi predstavljal vso državo. Zato je bilo izbranih 100 zgradb v četrti glavnega mesta, ki vsebuje tako hiše kot tudi stanovanjske bloke. Tako nam mešano naselje prinese dva različna načina oziroma vzgiba za izobešanje našega državnega simbola.

Kdo izobeša zastave?

V stanovanjskih blokih je po navadi ena oseba zadolžena za izobešanje na skupnem drogu, gre za hišnika ali za stanovalca, ki se praviloma zgleduje po že izobešenih zastavah, s katerimi občina okrasi drogove javne razsvetljave. V tem primeru gre za precej konsistentno uporabo zastave, ker se občinske službe držijo vnaprej pripravljenega seznama, ki pretežno temelji na praznikih, ki so bili leta 1994 napisani v Zakonu o grbu, zastavi in himni (ZGZH). Ker je bilo v letih po sprejetju zakona dodanih še šest državnih praznikov, se zastave takrat pojavijo zelo redko.

Na stanovanjskih hišah se zastave sicer pojavijo tudi ob katerem izmed novejših praznikov, vendar je vse odvisno od razgledanosti posameznih lastnikov, kar običajno temelji na tem, ali je določen praznik tudi dela prost dan. Pomembno vlogo igra tudi osebna opredeljenost do posameznega praznika, ki je zagotovo velikokrat ideološke narave. Kot lahko vidimo, v statistiki zadnjega leta prevladujeta dan državnosti s 40 odstotki in praznik dela z 39 odstotki, precej nižje pa se uvrščajo dan samostojnosti in enotnosti, dan upora proti okupatorju in Prešernov dan. Na preostale pa se praviloma pozabi.

Zastava Slovenije v Šiški, Ljubljana. Foto: Aleksander Hribovšek, 2020.

Urbana legenda pravi, da zastav razen na praznike ni dovoljeno izobešati. Kar pa sploh ni res. Ideja za takšno prepoved bi bila mogoča le v državah z avtoritarnimi režimi.
Zastava Slovenije v Šiški, Ljubljana. Foto: Aleksander Hribovšek, 2020.

Statistika izobešanja 2020-2021. Aleksander Hribovšek.

Statistika izobešanja 2020-2021. Aleksander Hribovšek.

Na vrh
×