Slovenska heraldika
Štajerska šlema in ščit nadvojvode Avstrije in Štajerske, Alberta VI. iz leta 1463. Alfred Ritter Anthony von Siegenfeld, Das Landeswappen der Steiermark, Gradec, 1900, str. 30.
Lončasti šlem. Lončasti šlem. Lončasti šlem. Lončasti šlem.

Lončasti šlem

Najstarejša heraldična oblika šlema je t.i. lončasti šlem iz 12. stoletja, cilindrične in rahlo stožčaste oblike. Zgoraj je bil zelo rahlo zaobljen, okrog povsem zaprt in je slonel neposredno na glavi nosilca. Dve ozki špranji ali reži z osrednjo ojačitvijo sta omogočali razgled, luknjice na vsaki strani pa zračenje. Dodatno zaščito za nezaščiten vrat je bojevniku predstavljala še verižna srajca s kapuco, ki jo je nosil pod šlemom.

Vedrasti šlem. Vedrasti šlem. Vedrasti šlem. Vedrasti šlem.
Ostri ali zaprti šlem. Ostri ali zaprti šlem. Ostri ali zaprti šlem. Ostri ali zaprti šlem.

Ostri ali zaprti šlem

Iz lažjega in elegantnejšega vedrastega šlema s konca 14. stoletja, se je v 15. stoletju razvil ostri ali zaprti šlem. Tudi ta je počival na ramenih in je bil trdno pritrjen na prsni oklep. Enojna razgledna reža je bila tako s prednjim kot tudi z vrhnjim delom šlema oblikovana v značilno konico. Razvit je bil posebej za turnirje s kopji, ter dopuščal lažje bočno rokovanje z njimi in lajšal silo nasprotnikovih vbodov.

Rešetasti ali stremenasti šlem. Rešetasti ali stremenasti šlem. Rešetasti ali stremenasti šlem. Rešetasti ali stremenasti šlem. Rešetasti ali stremenasti šlem.
Vizirni šlem. Vizirni šlem. Vizirni šlem. Vizirni šlem.

Vizirni šlem

V 16. stoletju se je zaradi uporabnosti in mode iz rešetastega šlema razvil vizirni šlem, ki je heraldično nastopal kot položajni šlem vladarjev v zlati in srebrni barvi, vendar se je ta šlem vsaj v večini uporabljal izven območja srednjeevropske heraldike. Vizir je bil po pravilu odprt, vendar ga najdemo tudi zaprtega.

Druge oblike šlemov, ki niso heraldične. Druge oblike šlemov, ki niso heraldične. Druge oblike šlemov, ki niso heraldične. Druge oblike šlemov, ki niso heraldične.
Več šlemov na ščitu.

Več šlemov lahko nastopa na enem samem ščitu v primeru, da je grb združen, kot na primer pri grbih visokega plemstva s ščiti z več polji. Več šlemov pomeni tudi več polj, oziroma kolikor je polj, je tudi šlemov s šlemnimi okrasi, vendar ne več kot sedem.

Viri

LEONHARD, W. Das grosse Buch der Wappenkunst, Augsburg: Bechtermünz, 1978
NEUBECKER, O. Heraldik: Wappen - ihr Ursprung, Sinn und Wert, Augsburg: Battenberg, 1990

Na vrh
×